Vinkkejä
Miten nuohoukseen valmistaudutaan?
Kiinteistön omistajan tai haltijan on huolehdittava siitä, että tulisija voidaan nuohota esteettä. Sen lisäksi on huolehdittava, että savuhormille on esteetön ja turvallinen pääsy. Se tarkoittaa turvallisia ja asianmukaisia tikkaita ja tarvittaessa kattosiltoja.
Rakennuksessa tai sen välittömässä läheisyydessä on oltava paloturvallisessa paikassa palamisjätettä varten palamaton astia. Tarkoituksenmukaisin tuhka-astia on esimerkiksi peltinen kannellinen säiliö.
Lämmitysvihjeitä
- Varaa ja käytä aina kuivia sytykkeitä ja kuivaa, pienipalaista ja tasalaatuista polttopuuta.
- Avaa savuhormin pelti, poista tuhka ja tarkista veto ennen kuin sytytät.
- Sytytä pienellä määrällä polttopuita.
- Lisää puut vähitellen pienissä erissä, ei kuitenkaan yksitellen ja korkeintaan 1-2 kertaa lämmityksen aikana.
- Jos uuni on ollut pitkään käyttämättä tai se on taipuvainen savuttamaan, kannattaa nuohousluukussa polttaa pienessä peltiastiassa lyhytliekkistä polttoainetta (esim. sinol) tai hieman tuohta, kunnes veto käynnistyy. Älä käytä sanomalehteä. Kylmillään olleen tulisijan lämmittäminen on aloitettava varovasti ja hitaasti.
- Älä kohenna tulta tarpeettomasti palamisen aikana.
- Käytä riittävästi palamisilmaa liekehtivän palon aikana.
- Älä polta tulisijassa jätteitä.
- Häkä on vaarallista ja siksi peltiä ei suljeta, jos tulisijassa on vielä palamatonta puuta tai hiillos. Varmista siis aina polttoaineen loppuun palaminen ennen savupeltien sulkemista.
- Älä jätä uunia valvomatta lämmityksen aikana.
- Poista palamisjätteet säännöllisesti palamattomasta aineesta tehtyyn kannelliseen astiaan, tuhka saattaa olla kuumaa vielä vuorokausien ajan.
Kysy lisää vinkkejä nuohoojaltasi!